KIRKLARELİ'NDE VİZE VE DEMİRKÖY ÇEVRE YOLLARI HİZMETE SUNULDU
İstanbul üzerinden Kırklareli'ne erişim sağlayan güzergahta yer alan Vize Çevre Yolu ile Trakya'nın Karadeniz kıyısındaki tatil beldesi İğneada'ya bağlanan yol kesiminde inşa edilen Demirköy Çevre Yolu, 23 Şubat Cuma günü gerçekleştirilen törenle hizmete sunuldu. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu ve Karayolları Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen'in katıldığı açılış töreninde milletvekilleri, belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarından bürokratlar, Karayolcular ve yüklenici firmaların temsilcileri yer aldı.
"Hızlı ve güvenli ulaşım imkânı sağladık"
Açılışta konuşan Bakanımız Uraloğlu, Trakya Bölgesi'nin güçlü karayolu altyapısı, limanları, demiryolu ve havayolu bağlantıları ile Avrupa'yı Asya'ya bağlayan köprü konumunda olduğunu belirterek, bölgenin önde gelen merkezlerinden biri olan Kırklareli'nin lojistik açıdan büyük önem arz ettiğini bildirdi.
İstanbul'dan Kırklareli'ne ulaşım sağlayan güzergahta hayata geçirilen karayolu projeleri ile Kırklareli'nin ulaşım altyapısını geliştirdiklerini ifade eden Uraloğlu, Vize Çevre Yolu ile transit trafiğin kesintisiz akışını tesis ederek Vize şehir geçişini 12 dakikadan 3 dakikaya indirdiklerini, ilçe merkezindeki trafik yoğunluğu rahatlattıklarını dile getirdi.
Uraloğlu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Böylece çevre yolumuz ile zamandan 72 milyon lira, akaryakıttan 10 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 82 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 1.193 ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız."
Bakanımız, Pınarhisar-Demirköy-İğneada Yolu'nun Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve İstanbul'u İğneada'ya bağlayan tek ulaşım aksı olduğunu belirterek, bölgedeki orman endüstrisinden kaynaklanan ağır taşıt trafiğinin ve özellikle yaz aylarında artış gösteren turistik trafiğin Demirköy şehir merkezinde neden olduğu yoğunluğu rahatlattıklarını açıkladı.
Demirköy Çevre Yolu ile ayrıca, Savunma Sanayii Başkanlığının İğneada bölgesindeki askeri faaliyetleri amacıyla sevk edilen ağır tonajlı askeri araçların geçişine uygun bir ulaşım imkanı sağladıklarının altını çizen Uraloğlu, şehir merkezi üzerinden saatte ortalama 30 kilometre trafik hızı ile 10 dakikada kat edilen Demirköy geçişini, ortalama 90 kilometre hızla 3 dakikaya indirdiklerini, böylece zamandan 18 milyon lira, akaryakıttan 2 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 20 milyon lira tasarruf edileceğini ve karbon emisyonun da 291 ton azaltılacağını dile getirdi.
"Kırklareli'nin Ulaşım Altyapısı Çevre Yolları ile Güçleniyor"
Törende konuşan Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen, Trakya'nın kadim şehri Kırklareli ilimizin ulaşım altyapısının çevre yolları ile daha da güçlendiğini belirterek hizmete açılan projeler hakkında şu bilgileri paylaştı:
“İstanbul'u Kırklareli'ne bağlayan 71,1 km uzunluğundaki Saray – Kırklareli Yolu'nun Vize geçişinde teşkil edilen Vize Çevre Yolu, 6,3 km uzunluğunda ve bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında tamamlanarak hizmete sunulmaktadır. Bir diğer yatırımımız Demirköy Çevre Yolu ise Trakya Bölgesi'nin Karadeniz kıyısındaki önemli turizm merkezlerinden İğneada'ya erişim sağlayan Pınarhisar-Demirköy-İğneada güzergahında hayata geçirilmiştir. Demirköy ile İğneada arasında 27,7 km uzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı tek yol standardında yapım çalışmaları devam eden güzergahın Demirköy geçişinde, 5,5 km'lik Demirköy Çevre Yolu tamamlanmıştır."
Projelerin ana iş kalemleri kapsamında yapılan imalatlar hakkında detayları aktaran Genel Müdürümüz, 2,8 milyon metreküp toprak işi, 50 bin metreküp beton, 1.359 metre forekazık, 327 bin ton plentmiks temel ve alttemel ile 124 bin 500 ton bitümlü sıcak karışım imalatı yapıldığını söyledi.
Çevre yolları ile sanayi bölgelerinin, limanların, üretim noktalarının hareketliliğini şehir merkezlerinden bağımsız hale getirdiklerini vurgulayan Gülşen, lojistik operasyonların kolaylaşmasına, ekonomik büyümeye katkı sağladıklarını, aynı zamanda şehirlerdeki trafik yoğunluğunu rahatlatarak, hava ve gürültü kirliliği gibi çevresel etkileri azaltıp, yaşam kalitesini ve sürdürülebilir kalkınmayı artırdıklarını söyledi.