KONYA ÇEVRE YOLU 2. KESİMİ TRAFİĞE AÇILDI: SEYAHAT SÜRESİ 49 DAKİKADAN 17 DAKİKAYA DÜŞTÜ
Konya'nın şehir içi trafiğini rahatlatan Konya Çevre Yolu'nun 2. Kesimini Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan açtı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu, Karayolları Genel Müdürümüz Ahmet Gülşen'in yer aldığı açılış törenine çok sayıda davetli katıldı.
Konya'ya 146,7 milyar liralık yatırım
Ulaşım ağlarının kavşak noktası olan Konya'nın kara, demir ve hava yolu ulaşımının geliştirilmesinin temel önceliklerinden biri olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanımız Erdoğan, “Bugüne kadar ulaştırma alanında Konya'ya güncel rakamla 146,7 milyar liralık kamu yatırımı yaptık. Şehrimizi kuzeyde Ankara ve Eskişehir'e, batıda Isparta, Afyonkarahisar ve İzmir'e, doğuda Aksaray, Niğde ve Kayseri'ye, güneyde ise Antalya, Karaman ve Mersin'e bölünmüş yollarla bağladık. Ülkemizin en yüksek ayaklı ve uzun dengeli Eğiste Hadimi Viyadüğü'nü inşa ederek Konya'nın İç Anadolu ve Akdeniz bölgesine kesintisiz konforlu ve güvenli ulaşımını temin ettik." ifadelerini kullandı.
“Yollarımızı daha güvenli daha modern bir yapıya kavuşturduk"
Konya'nın 2002 yılında 167 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu bin 286 kilometreye çıkardıklarını belirten Erdoğan, “Bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol ağını ise 97 kilometreden bin 296 kilometreye yükselttik. Yollarımızı daha güvenli daha modern bir yapıya kavuşturduk. Konya-Ankara Yolu'nu, Konya-Akşehir-Afyonkarahisar Yolu'nu, Konya-Aksaray Yolu'nu, Konya-Karaman Yolu'nu, Konya-Belören-Hadim Yolu'nu şehrimizin istifadesine sunduk. Konya'yı Akdeniz'e en kestirme yoldan bağlayan Demirkapı Tüneli'ni hizmete açtık." dedi.
“Hızlı ve güvenli trafik akışını sağlayacağız"
Konya'nın şehir içi ve dışındaki merkezi konumunu güçlendirecek karayolu yatırımlarını sürdürdüklerinin altını çizen Cumhurbaşkanımız, “İlk kısmı 22, ikinci kısmı 46, üçüncü kısmı 54 kilometre olmak üzere 122 kilometre uzunluğundaki Konya Çevre Yolu şehrimize kazandırdığımız en önemli yatırımların başında geliyor. Proje ile Konya'nın transit trafik yükünü çevre yoluna aktaracak, şehir içinde kalan eski çevre yolundaki trafik yoğunluğunu azaltacağız. Ülkemizin turizm ve ticaret merkezlerine hızlı ve güvenli trafik akışını sağlayacağız. Şehrimizin ekonomik, sosyal ve ticari gelişimine de kayda değer katkılar yapacağız.
“Seyahat süresi 49 dakikadan 17 dakikaya düşürüyor"
Erdoğan, projenin 1. kısmını 2020 yılında tamamlayarak trafiğe açtıklarını hatırlatarak konuşmasına şöyle devam etti: “Bugün ise 2. Kısmı Afyonkarahisar ve Aksaray aksındaki 30 kilometrelik kesimi ulaşıma açıyor, hizmete sunuyoruz. Trafiğe açılacak kesimde 3 köprülü kavşak, 1 viyadük, 3 köprü, 18 altgeçit, 57 menfezin yer aldığı bu kesime tam 44 bin fidan diktik. Aksaray-Adana aksı arasındaki 16 kilometrede de çalışmalar devam etmektedir. İnşallah yakın zamanda onu da tamamlıyoruz. Bugün hizmete verdiğimiz Afyonkarahisar-Aksaray aksı arasındaki 30 kilometrelik kesim ile mevcut yol üzerinden 40 kilometre kat edilerek sağlanan ulaşımı 10 kilometre kısaltmış oluyoruz. Seyahat süresini 49 dakikadan 17 dakikaya düşürüyoruz. Böylece zamandan 4,6 milyar lira, akaryakıttan 1,4 milyar lira olmak üzere yıllık toplam 6 milyar lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zararlı karbon emisyonunu tam 81 bin 400 ton azaltıyoruz."
“Şehrin ulaşım altyapısının gücüne güç katacak bir proje"
Törende konuşan Bakanımız Uraloğlu, toplam 122 kilometre uzunluğunda 3 etap halinde, 3 gidiş ve 3 geliş 6 şeritli bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında projelendirilen Konya Çevre Yolu'nun kentin taşıdığı transit trafik yükünü çevre yoluna aktararak, tarım, turizm, ticari ve sanayi faaliyetleriyle giderek büyüyen şehrin ulaşım altyapısının gücüne güç katacak bir proje olduğuna dikkati çekti.
Çevre yolunun 2. kısmında yürütülen yapım çalışmalarında Afyonkarahisar- Aksaray aksı arasında kalan 30 kilometrelik kesimin tamamlanarak hizmete sunulduğunu belirten Uraloğlu, “Trafiğe açılacak kesimde 3 köprülü kavşak, 1 viyadük, 3 köprü, 18 altgeçit, 57 menfez inşa edilmiş, 44 bin fidan dikilmiştir. Aksaray-Adana aksı arası 16 kilometrede de çalışmalar devam etmektedir." açıklamasında bulundu.
Projenin Konya şehir içinde kalan eski çevre yolundaki trafiğe nefes aldıracağını belirten Uraloğlu, “Önemli turizm ve ticaret merkezlerine hızlı ve güvenli trafik akışı ile Konya'nın ulaşım standardı artırılarak sosyal ve ekonomik gelişmesine katkı sağlanacak." şeklinde konuştu.