Önemli ve Global Projeler

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​TÜRKİYE ACİL YOL REHABİLİTASYONU VE YENİDEN YAPIM PROJESİ

 ​​​​​​AcilYolRehabilitasyon.jpg


6 Şubat 2023 tarihinde dokuz saat arayla meydana gelen, merkez üsleri sırasıyla Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan; 7,7 Mw  ve 7,6​ Mw  büyüklüklerindeki iki deprem ile 20 Şubat 2023 tarihinde Hatay'da meydana gelen 6,4 Mw büyüklüğündeki deprem Kahramanmaraş  ve çevre illerini de içine alan geniş bir bölgede çok büyük bir yıkıma sebep oldu. Binlerce canımızı kaybettik ve binlercesi yaralandı.

Karayolları Genel Müdürlüğümüz depremin ilk saatlerinden itibaren temel ulaşım altyapısını rehabilite ederek bağlantıyı yeniden sağlamak ve insanları güvenli bir şekilde ulaştırmak için çalışmalara başladı. Deprem hasarlarını acil olarak gidermek amacıyla bölgede yol yapım ve onarım çalışmalarını kesintisiz sürdürdü. 

“Türkiye Acil Yol Rehabilitasyonu ve Yeniden Yapım Projesi” dahilinde yürütülen 5 alt proje ile ülkemizin güneydoğusunda meydana gelen depremlerde hasar gören yolların, tünellerin ve köprülerin rehabilite edilmesi ve yeniden inşa edilmesi hedeflenmiştir.

Alt projeler, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü (Mersin) ve Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü (Elazığ) yetki alanları içinde yer almaktadır.


Alt Projeler:

Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü (Mersin) :

P1: Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Rehabilitasyonu

Bu alt proje kapsamında; TAG Otoyolu Aslanlı Tüneli ile Nurdağı Kavşağı arasında kalan ve beş viyadüğün (Şehitler, Nurdağı, Atatürk, Turgut Özal ve Başpınar) yer ​aldığı TAG Otoyolunun 8,63 km'lik kesiminde oluşan her türlü hasarın onarılması ve bu kesimlerde bulunan viyadüklerin depreme karşı güçlendirilmesi için çalışmalar yapılmaktadır.


Tarsus-Adana-Gaziantep (TAG) Otoyolu Rehabilitasyonu
​​​
P2: Hatay İli Yollarının Rehabilitasyonu ve Yeniden İnşası

Bu alt proje kapsamında;​

* ​​Islahiye-Hassa-Kırıkhan Yolu ve Antakya-Reyhanlı Yolunun muhtelif kesimlerinde BSK onarım işi,​

 ​Islahiye-Hassa-Kırıkhan Yolu​


* Hatay Havaalanı Yolunda toprak işleri, sanat yapıları ve üstyapı yapım işi,

Hatay Havaalanı Yolu


* Antakya-Reyhanlı Yolu Demir Köprü mevkisinde köprü ve bağlantı yollarının yapım işi devam etmektedir.

                                                                                                 Antakya-Reyhanlı Yolu


P3
: Antakya-Samandağ Yolu Yeniden İnşası​

Bu alt proje kapsamında; Samandağ Çevre Yolu da dahil olmak üzere 27 km’lik Antakya-Samandağ Yolunun yeniden inşa çalışmaları sürdürülmektedir​.​


Antakya-Samandağ Yolu


Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü (Elazığ) :

P4: Malatya-Akçadağ-Gölbaşı Yolu & Erkenek Tüneli Yapım ve Rehabilitasyonu

Bu alt proje kapsamında; Malatya-Akçadağ-Gölbaşı Yolunun muhtelif kesimleri ile Erkenek Tünelinde yapım ve onarım çalışmaları yapılacaktır.

                                                                         Malatya-Akçadağ-Gölbaşı Yolu & Erkenek Tüneli 



P5: Tohma, Ağın ve Beylerderesi Köprülerinin Rehabilitasyonu

Bu alt proje kapsamında; depremden zarar gören üç köprünün onarımı ve depreme karşı güçlendirilmesi çalışmaları yapılmaktadır.

 Tohma Köprüsü



Ağın Köprüsü



Beylerderesi Köprüsü


Proje faaliyetlerinde, gerekli güvenlik ve kapasite standartlarını karşılamak için ulaşım altyapısının rehabilitasyonu ve geliştirilmesinin yanı sıra gelecekte iklim ve jeolojik risklerin etkilerini azaltmak ve bunlara dayanmak için iklime dayanıklı önlemlerin entegrasyonunu sağlamak amaçlanmıştır.

​“Türkiye Acil Yol Rehabilitasyonu ve Yeniden Yapım Projesi"nin finansmanına destek olmak amacıyla Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) / Asya Altyapı Yatırım Bankası  ile sürdürülen çalışmalar  sonucunda  29 Ağustos 2024 tarihinde Kredi Anlaşması imzalanmıştır. 

Kredi Anlaşması kapsamında yüz seksen altı milyon yedi yüz altmış bin Avro (186.760.000 €) tutarında kredi kullanılacaktır.



​​ Paydaş Katılım Planı

Paydaş Katılımı ve Geribildirim / Şikâyet Giderme Mekanizması

Projeden doğrudan veya dolaylı olarak etkilenecek tüm paydaşların, proje hakkında sorularını iletmeleri, geri bildirimde bulunmaları, olası şikâyet ve taleplerini aktarabilmeleri için Şikâyet Giderme Mekanizması oluşturulmuştur. Bu mekanizma ile proje'den etkilenenlerin görüş ve önerilerinin alınması ve değerlendirilmesi sağlanacaktır.

Proje hakkındaki bildirimleriniz için aşağıdaki Şikâyet/Talep Formunu doldurarak diskrediliprojeler@kgm.gov.tr  adresine e-posta yoluyla iletebilirsiniz.